Obilježena 30. obljetnica nastupa hrvatskih vatrogasaca na Međunarodnom vatrogasnom natjecanju u Berlinu

U prostorima Državne vatrogasne škole u Zagrebu danas je održano svečano obilježavanje 30. obljetnice sudjelovanja hrvatskih vatrogasaca na Međunarodnom vatrogasnom natjecanju u Berlinu.

Proslavi su nazočili glavni vatrogasni zapovjednika Slavko Tucaković, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice dr. Franjo Gregurić, predsjednik Odbora za vatrogasna natjecanja i zamjenik predsjednika Predsjedništva HVZ-a za kontinent Nedeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije i sudionik natjecanja u Berlinu Mijo Brlečić, ravnateljica Državne vatrogasne škole Ljerka Kopričanec Matijevac, trener vatrogasaca koji su nastupili na natjecanju u Berlinu Zvonko Biškup te predstavnici natjecateljskih odjeljenja.

Hrvatsko vatrogastvo ima dugu tradiciju sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima, popularno zvanim vatrogasne olimpijade,  u organizaciji Međunarodnog udruženja vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF). Hrvatski vatrogasci su u sklopu jugoslavenske reprezentacije nastupili na prvoj olimpijadi u Bad Godesbergu 1961. godine. Karlovac je 1966. godine bio domaćin 3. međunarodnog natjecanja vatrogasaca 1966. godine, a Varaždin 13. međunarodnog natjecanja vatrogasaca i 15. međunarodnog natjecanja vatrogasne mladeži 2005. godine. Najveći uspjesi hrvatskih vatrogasaca ostvareni su na prošlogodišnjem natjecanju u Celju.

Ipak, 10. međunarodno natjecanje ostaje zapisano u povijest hrvatskog vatrogastva po prvom nastupu na ovom prestižnom natjecanju pod hrvatskom zastavom. Natjecanje je održano od 11. do 17. srpnja 1993. godine u Berlinu, a na njemu je nastupilo 165 vatrogasnih odjeljenja iz 24 europske zemlje, a među njima je bilo i 10 odjeljenja iz Hrvatske sa 100 natjecatelja.

U kategoriji Muški A (do 30 godina) nastupila su odjeljenja DVD-a Kaštela, DVD-a Desno Trebarjevo i IDVD-a Regeneracija Zabok. U kategoriji muški B nastupila su odjeljenja DVD-a Kaštela i DVD-a Mladost Kaštel Sućurac. U kategoriji žene nastupilo je odjeljenje IDVD-a MTČ dok su profesionalne vatrogasce predstavljali pripadnici PVJ Rijeka i PVJ Varaždin (B). Vatrogasnu mladež predstavljali su dječaci iz DVD-a Strahoninec i djevojčice iz DVD-a Mladost Kaštel Sućurac.

Nakon intoniranja državne i vatrogasne himne u izvedbi klape Sveti Florijan, svečanost je počela prijavkom koji je glavnom vatrogasnom zapovjedniku podnio trener vatrogasaca Zvonko Biškup. Nakon prijavka, Biškup se prigodnim govorom prisjetio ulaska Hrvatske u članstvo CTIF-a 1992., prvog državnog natjecanja u Varaždinu iste godine, kao i priprema i samog nastupa u Berlinu, koji je značio mnogo hrvatskim vatrogascima u tim teškim vremenima.

Ovo natjecanje održano je ratne 1993. godine, a sve nas je nosilo zajedništvo i bili smo sretni što po prvi puta nastupamo pod hrvatskom zastavom. Svojim radom došli smo među svjetski vrh i ponosno predstavili našu domovinu. Sretan sam što smo danas ovdje i što se u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice imamo prilike podsjetiti na ovaj povijesni trenutak  – rekao je u emotivnom govoru trener reprezentacije Biškup.

Predsjednik Odbora za natjecanja Nedeljko Vukalović istaknuo je da je velika čast nastupati za Hrvatsku u ovom rangu natjecanja te da su prisutni natjecatelji položili temelje za sve uspjehe koje su naša odjeljenja postigla na vatrogasnim olimpijadama.

Počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednica Franjo Gregurić prisjetio se svih poteškoća s kojima se hrvatsko vatrogastvo suočavalo u tim ratnim vremenima te da je ovaj nastup bio naznaka ljepše budućnosti.
Ponosan sam na napredak naših vatrogasaca na svim poljima, od opremanja, uređenja sustava, pa sve do rezultata na natjecanjima, koji su bitan segment rada vatrogasaca – rekao je počasni predsjednik Gregurić.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je istaknuo da je izuzetno ponosan na sve članove reprezentacije, od kojih su mnogi i danas aktivni u vatrogastvu.
Koliko je bitno opremanje i uvježbavanje naših vatrogasaca, toliko je bitno i organiziranje natjecanja, od djece i mladeži do natjecanja operativnih vatrogasaca i veterana. Natjecanje služi za promicanje vatrogastva, ali i za druženje, čime nastaje jedna velika vatrogasna obitelj. Dragi natjecatelji budite ponosni na rezultate koje ste postigli i nastavite svoj rad u hrvatskom vatrogastvu –  rekao je Tucaković.

Plakete za poseban doprinos nastupu hrvatske reprezentacije u Berlinu 1993. godine dobili su trener vatrogasaca Zvonko Biškup, trener vatrogasne mladeži Ivica Batina, vatrogasni sudci Željko Besedić i Stepan Dobrinić te posthumno tadašnji predsjednik Vatrogasnog saveza Hrvatske Teodor Fricki i voditelj reprezentacije Slavko Marjanović.

Plakete su također dodijeljene i predstavnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava i profesionalnih vatrogasnih postrojbi, a svi članovi odjeljenja su dobili prigodne  diplome za sudjelovanje na ovom povijesnom natjecanju. Nakon podjele diploma uslijedilo je zajedničko druženje na kojim su sudionici natjecanja evocirali uspomene na ovaj povijesni događaj.

Ispred DVD-a Kaštela, plakete su primili i danas aktivni članovi Društva; Feliks Lukas, Jure Ninčević, Ivica Radunić, Zlatko Perkov, Ivan Veljača i Robert Šćepanović.

www.hvz.gov.hr


odjeljenje B

Franjo Ivčević
Feliks Lukas
Ivica Radunić
Nikica Veljača
Zlatko Lukas
Željko Melvan, pok.
Zlatko Perkov
Jure Ninčević
Joško Ivičev
Ivica Šeparović

odjeljenje A

Ivan Veljača
Ivica Osibov
Robert Šćepanović
Želimir Kaselj
Mario Boljat
Mate Lukas
Ante Sabljić
Siniša Radunić
Marijo Konta
Mario Smoljić