Najbolji vatrogasci 2016.

DOBITNICI PRIZNANJA KOD GRADONAČELNIKA
Već prema tradiciji, Dan grada Kaštela prigoda je za dodjelu priznanja najboljim kaštelanskim vatrogascima, a u prošloj godini, prema odluci njihovih kolega, to su bili Mateo Božić, Stipe Brdar i Tomislav Matetić.

Mateo Božić, sa svojom 21 godinom, dugogodišnji je član DVD-a Kaštela, koji je u prošloj godini zabilježio 67 intervencija, na kojima je proveo više od 150 sati, Tomislav Matetić, koji je rođen 1985. godine, član je DVD-a Mladost punih 26 godina i u prošloj godini bio je na 25 službenih intervencija. Najbolji vatrogasac iz DVD-a Gomilica u prošloj godini bio je 20-godišnji Stipe Brdar, koji je sudjelovao u 49 intervencija.

O mladim vatrogascima, njihovom djelovanju u kaštelanskim dobrovoljnim društvima, na prijemu upriličenom u Gradskoj vijećnici Kaštela, govorili su njihovi zapovjednici i predsjednici društava, a priznanja i kipiće Svetog Florijana uručio im je kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić.

– Vatrogasci su sastavni i važan dio zajednice grada Kaštela. U hitnim i teškim situacijama oni su jedni od onih koji prvi skaču u pomoć. Upravo zbog toga od srca zahvaljujemo svima njima, kao i pripadnicima ostalih hitnih i interventnih službi, koje reagiraju kad je u pitanju pomoć građanima i gradu, spašavanje ljudskih života i materijalnih dobara –  vatrogascima se zahvalio se Udovičić.

Ovom prilikom zapovjednik kaštelanske Vatrogasne zajednice, Milivoj Taslak, osvrnuo se na intervencije i aktivnosti kaštelanskih vatrogasaca u prošloj godini, ustvrdivši kako je bilo za trećinu manje požara nego godinu ranije.

– No, to ne znači da nismo imali posla, imali smo ga tijekom cijele godine. Najviše požara bilo je na otvorenom prostoru, njih 195, a zabilježen je i veći broj tehničkih intervencija, posebno u prometu, 115 puta. Ugasiti požar na kontejnerima izašli smo čak 92 puta. Osim Kaštela skrbimo i o 300 kilometara četvornih Kaštelanske Zagore. U prošloj godini bile su ukupno 522 intervencije, na kojima je sudjelovalo 1925 vatrogasaca i 643 vozila. Iako je intervencija bilo manje, na njih smo potrošili više sati nego godinu ranije.
Lani smo radili na specijalizaciji vatrogasaca za posebne intervencije, trudili smo se biti što bolji na vatrogasnim natjecanjima, neka od njih smo i mi organizirali. Dvije ekipe DVD-a Mladost odličnim rezultatom na natjecanju u Puli steklo je pravo nastupa na vatrogasnoj Olimpijadi. Puno se radi s mladima te u ovom trenutku imamo više od 200 članova vatrogasne mladeži – dio je onoga o čemu je Taslak govorio, a zanimljivo je bilo čuti da je najviše intervencija bilo subotom, a doba dana kada se najviše puta interveniralo bilo je između 18 i 21 sat.

Najboljim vatrogascima čestitali su i zamjenici gradonačelnika Zoran Bonacin te Mili Novak, kao i predsjednik Gradskog vijeća, Denis Ivanović.

kastela.org
foto: Filko Garbin